Chyba każdy pamięta wspaniały smak i aromat domowych przetworów z babcinej spiżarni. Trudno się dziwić, że tak wiele osób marzy o posiadaniu domowej spiżarni również we własnym domu, mając nadzieję na ożywienie wspomnień z dzieciństwa oraz na... smakołyki, które są zawsze świeże i zawsze pod ręką.
Spiżarnia domowa to rzadko doceniane, ale niezwykle funkcjonalne miejsce. Wydzielona z kuchni lub zlokalizowana w osobnym pomieszczeniu, pozwala na wygodne przechowywanie produktów spożywczych i sprzętów kuchennych, będąc doskonałym uzupełnieniem każdej kuchni. Z tego względu warto zaplanować ją w każdym, nawet niewielkim mieszkaniu, pamiętając o jej przemyślanym urządzeniu, wpływającym na komfort użytkowania.
Spiżarnia domowa to wyjątkowo praktyczne rozwiązanie. Zlokalizowana w sąsiedztwie kuchni lub nieco od niej oddalona, pozwala na wygodne przechowywanie zapasów produktów spożywczych, a także sprzętów, dla których zabrakło miejsca w kuchennych szafkach. Dobrze zaplanowana i urządzona, będzie ważnym pomieszczeniem w każdym domu. Jak urządzić spiżarnię, by była funkcjonalna niezależnie od wielkości oraz jakie są jej główne atuty?
Wygospodarowanie kawałka przestrzeni na spiżarnię nawet w małym mieszkaniu nie jest trudne, a zalety posiadania praktycznego schowka na jedzenie i napoje zdecydowanie są warte nakładów, jakie trzeba przy urządzaniu spiżarni poczynić. Spiżarnia w domu może być zaplanowana już na etapie sporządzania projektu.
Zazwyczaj jest ona umiejscawiana po północnej stronie budynku, bo spiżarnia w domu nie wymaga nasłonecznienia, a wręcz przeciwnie - powinna być pomieszczeniem chłodnym i dobrze wentylowanym, aby zapewnić przechowywanym produktom spożywczym odpowiednio niską temperaturę (maksymalna temperatura to 10 - 15 stopni Celsjusza). Jeżeli spiżarnia w domu nie została uwzględniona w projekcie, można przeznaczyć na nią kawałek kuchni, przedpokoju lub wnękę.
Mnóstwo zalet, jakie posiada spiżarnia w domu powoduje, że decyduje się na nią coraz więcej osób. Jest przydatna zarówno gospodyniom domowym, które lubią robić duże zakupy, jak i osobom prowadzącym gospodarstwo agroturystyczne czy pensjonat. Idealnie sprawdzi się w przypadku dużej rodziny - zakupy będzie można robić rzadziej, a na kupione produkty nie zabraknie miejsca.
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Przeznaczona do gotowania i przechowywania różnych półproduktów, a często także spożywania posiłków, niekiedy staje się mało funkcjonalna z powodu poustawianych wszędzie słoików, opakowań i sprzętów. Aby zyskała ona nieco przestrzeni, a przygotowywanie dań stało się łatwiejsze i przyjemne, warto zdecydować się na wygospodarowanie domowej spiżarni. Jakie są zalety tego rozwiązania?
Domowa spiżarnia może być wydzielonym fragmentem kuchni, jak i całkowicie osobnym pomieszczeniem. Odpowiednio zaprojektowana i urządzona, zapewni optymalne warunki do przechowywania przetworów i zakupów ze sklepu. Jeśli jest ona planowana w już istniejącym budynku, najlepszym pomysłem jest jej wygospodarowanie z obszaru kuchni. Takie rozwiązanie sprawdzi się zarówno w jednorodzinnych domach, jak i mieszkaniach w bloku. Aby przygotować spiżarnię w kuchni, można wybudować ściankę oddzielającą pomieszczenia, korzystając z płyt kartonowo-gipsowych lub OSB oraz drewnianego stelaża, a przejście pomiędzy nim oddzielić lekkimi drzwiami harmonijkowymi lub ażurowymi z drewna.
W momencie, gdy domowa spiżarnia jest planowana w nowo powstającym, obszernym domu, warto usytuować ją w północnej części budynku, która zapewni niższą temperaturę przez cały rok. W takiej sytuacji będzie ona całkowicie odrębnym i zamykanym na tradycyjne drzwi pomieszczeniem, którego metraż – prócz licznych regałów – nierzadko pozwoli także na umieszczenie zamrażarki czy dodatkowej lodówki. Jak urządzić spiżarnię niezależnie od jej wielkości i miejsca, w którym się znajduje?
Prócz samej lokalizacji domowej spiżarni, ważne jest także jej odpowiednie urządzenie. Przede wszystkim powinna ona być nieogrzewana, dzięki czemu zapewni odpowiednią, niską temperaturę, umożliwiającą wydłużenie świeżości produktów. Wskazane, by nie posiadała ona również okna, gdyż większość zapasów nie powinna mieć styczności z promieniami słonecznymi. Na jej podłodze warto położyć wygodne do czyszczenia płytki, które ułatwią zachowanie niezbędnej higieny, natomiast ściany dobrze jest pomalować zmywalną farbą lateksową.
Ważnym aspektem jest także umeblowanie spiżarni. Najlepiej sprawdzą się w niej solidne, drewniane regały, które należy dodatkowo przykręcić do ściany. Można także rozważyć zamocowanie szuflad na drobniejsze zapasy lub linek, które umożliwią suszenie ziół czy grzybów. Przydatne będą również różnej wielkości pudełka i pojemniki, które ułatwią posegregowanie i wygodne przechowywanie wszystkich zapasów.
Zapasy przetworów, konserw czy innych artykułów spożywczych (takich jak ryż, cukier, czy kasza) okażą się ratunkiem podczas niespodziewanej wizyty rodziny czy znajomych. Domowa spiżarnia jest też doskonałym miejscem do przechowywania owoców, warzyw, a także mleka czy wody oraz środków czystości.
Czy spiżarnia w domu ma jakieś wady? Zdecydowanie nie. Jedyną trudnością może być wybór lokalizacji na terenie mieszkania i wygospodarowanie skrawka przestrzeni.
Złóż własne zapytanie o usługę budowlaną i otrzymaj oferty od firm »